FBB Facilitair Bedrijf Binnenmaas

Linoleum vloer schoonmaken

Uw vloer weer als nieuw

Een linoleum vloer gaat, mits juist onderhouden, makkelijk 40 jaar mee. Regelmatig onderhoud zorgt er voor dat uw linoleum vloer er mooier uitziet. Het voorkomt verkleuring en permanente vervuiling.

Wij hebben ruime ervaring met het onderhouden van linoleum vloeren en brengen ook uw vloer graag weer in topconditie. Samen met u kijken we graag naar de mogelijkheden voor het onderhoud van uw linoleum vloer, zodat u de volledige levensduur van uw linoleum vloer kunt genieten.

Waslaag verwijderen linoleum

Tijdens een kleine onderhoudsbeurt verwijderen we een gedeelte van de oude waslaag van het linoleum, waarna we de vloer voorzien van twee nieuwe waslagen. U kunt er voor kiezen om deze nieuwe waslagen te laten polimeren (poetsen) voor extra glans.

Recoaten linoleum

Tijdens een grote onderhoudsbeurt aan de linoleum vloer, ook wel recoaten genoemd, verwijderen we alle oude waslagen en vervuilingen. Vervolgens polijsten we het linoleum en verzegelen de vloer middels een sealer, zodat er geen vuil meer in het kurk kan trekken. Bovenop de sealer komen twee waslagen, die we desgewenst polimeren (poetsen) voor extra glans.

Wat is linoleum?

Linoleum is een mengsel van kurk, houtmeel en kleurpigment, gebonden door geoxideerde lijnolie. Het geheel wordt aangebracht op een laag van jute of voorbewerkt vilt. Linoleum is slechts enkele millimeters dik en enorm slijtvast.

Linoleum of Marmoleum?

Marmoleum is een merknaam van het bedrijf Forbo Flooring Systems. Het oorspronkelijke product heet linoleum. De merknaam Marmoleum is echter zo ingeburgerd dat veel mensen het product linoleum standaard de naam Marmoleum geven.

Toepassing linoleum

Linoleum wordt veel gebruikt in het interieur van woningen, kantoren, ziekenhuizen, restaurants, hotels etc..
Ziekenhuizen gebruiken vaak linoleum vanwege de bacteriostatische eigenschappen. Bacteriën kunnen zich op een linoleum vloer niet of nauwelijks verder ontwikkelen.

Schoonmaakmiddel linoleum

Gebruik voor het schoonmaken van een linoleum vloer nooit een agressief schoonmaakmiddel. Hiermee wordt de lijnolie, één van de basiselementen van linoleum, verwijderd. Een speciaal voor linoleum ontwikkeld schoonmaakmiddel zorgt er voor dat de vloer een beetje vettig blijft.

Geschiedenis linoleum:

Het huidige linoleum is een uitvinding die gedaan is tussen 1860 en 1863 door de Schot Frederick Walton. Linoleum is de vervanger van Kamptulicon dat in Engeland van 1844 tot 1860 werd gebruikt als vloerbedekking. Deze vloerbedekking werd vervaardigd uit stoffen als gemalen kurk, rubber, verschillende gomsoorten en niet geoxideerde lijnolie. Vanwege een behoorlijke prijsstijging van de grondstof rubber, werd het rubber vervangen door geoxideerde lijnolie en ontstond linoleum.

De eerste Nederlandse Linoleumfabriek werd in 1899 opgericht in Krommenie. Daar begon de productie van het product linoleum met de succesvolle merknaam Marmoleum. Sinds 1968 is de Linoleumfabriek uit Krommenie onderdeel van de Swiss Forbo-groep.

Meer informatie over het onderhoud van linoleum vloeren? Neem telefonisch contact met ons op of mail ons.

FBB Facilitair Bedrijf Binnenmaas